Här finner du några rekommendationer:


Rengör skorna

Putsa skorna med skokräm

Impregnera skorna

Använd skoblock

Använd skohorn

Låt skorna vila varannan dag


Allmänna skovårdsråd Skinn är ett levande material - jämför med din egna hud, är den torr så spricker den.

För att skorna ska hålla sig hela och fräscha finns några grundregler:

Håll skorna rena och putsade. När du tar på dig skorna - använd gärna ett skohorn för att bakkappan ska hålla längre. När du tar av dig skorna - knyt upp skosnörena och lossa spännen och kardborrband, använd gärna stövelknekt eller händerna. Om du trampar ner bakkappan på skon är risken stor att den går sönder.

När du inte använder skorna bör du använda skoblock för att hålla formen på skorna. Låt skorna vila varannan dag, det behövs för att torka ur dem. Alla människor har fotsvett och svettas i snitt 5 cl per dag. Om skorna har blivit blöta, torka dem i rumstemperatur, annars spricker de lätt.

Rengöring: Borsta bort smuts. Om det behövs, tvätta skorna med lädertvål. Var försiktig när du blöter skon så att du inte blöter dem för mycket. Oftast räcker det med en fuktig trasa som du tvättar av skon med. Med en gammal tandborste kommer du lätt åt vid sulkanten.

När skorna är rengjord ska du impregnera dem och putsa dem. Nedan kan du se hur olika material ska behandlas.

Skinnskor: Skokräm är det bästa att använda på skinnskor. Tänk på att använda rätt nyans på skokrämen. Stryk på ett jämnt och tunt lager av skokräm. Låt skokrämen torka ett par minuter och putsa skon med en borste eller en trasa. För att få upp lite extra glans på skon kan du efterputsa med ett par gamla nylonstrumpbyxor.

Mockaskor: Mocka är ett känsligt material så det gäller att vara försiktig. För att rengöra mocka använder du en mockaborste. Om det har blivit en fläck på mockan kan du "sudda" bort fläcken med ett "mockagum". När det är rengjort använder du en mockaspray för att fräscha upp mockan.

Nubuckskor: Nubuck är som mockan, ett något känsligare material. För att impregnera nubuck använder du en impregneringsspray.

Syntetskor: Syntetmaterial ska inte impregneras. Dels på grund av att materialet kanske inte tål de kemiska preparaten dels på grund av att det inte behövs.

Saltfläckar: Om det har blivit saltfläckar/ränder på skorna arbetar du in vanligt vatten med ett par droppar citron i, eller ett specialmedel mot saltfläckar, i fläcken, använd en trasa eller en svamp. Massera skinnet försiktigt för att avlägsna saltfläcken uppifrån ovanlädret och ned mot sulan.

När fläcken är borta torkas skorna i rumstemperatur.Efterbehandla med skokräm och impregnering. Om du inte tar bort saltfläckarna torkar de ut skinnet och skorna spricker.

Sommar och vinterförvaring: Skor som är rena, insmorda och uppspända med lagom stora skoblock, håller sig i gott skick. Till stövlar finns det speciella stövelhängare som förhindrar att Dina stövlar ligger och "skräpar" på golvet.

Om skorna går sönder: Om dina skor går sönder lämna dem till en skomakare som reparerar skorna. Gå inte för länge med trasiga skor då det blir svårare att reparera dem och reparationen blir oftast dyrare.

Nya skor: Oftast är nya skor bara blankpolerade och behöver en putsning med skokräm och impregnering redan innan du börjar använda dem.

Har du frågor som rör skovård, hör gärna av dig till oss!